Co to za choroba?
Zgnilec amerykański pszczół (zgnilec złośliwy) jest chorobą wywoływaną przez bakterię Paenibacillus larvae i występuje u pszczoły miodnej Apis mellifera oraz u innych gatunków pszczół z rodzaju Apis spp. na całym świecie. Choroba atakuje larwy pszczół- tzw. czerw. Ww. bakteria wytwarza przetrwalniki, które są bardzo odporne zarówno na niskie jak i wysokie temperatury oraz na działanie wielu środków dezynfekujących. Zakażenie następuje drogą pokarmową – podczas karmienia larw przez robotnice. Zainfekowany czerw zwykle umiera, ale przetrwalniki w zasklepionych komórkach mogą przetrwać przez wiele lat.
Choroba pojawia się w ulach szczególnie w okresie póżnego lata ze względu na bardzo wysokie temperatury, które sprzyjają rozwojowi bakterii.
Chorobę rozpoznaje się po bardzo charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu, który wydobywa się z zakażonego ula oraz poprzez badanie czerwiu.
Czy zgnilec zagraża ludziom?
Zgnilec amerykański jest chorobą, która nie zagraża ludziom. Jedyny jej wpływ, który może zostać zaobserwowany to słabsze zapylenie roślin a przez to mniejsze plony, a także mniejsze zbiory miodu. Wynika to z osłabienia rodzin pszczelich lub ich częściowego wyginięcia.