W oparciu o uzyskane wyniki kontrolnych badań próbek wody, pobranych w dniu 08.10.2019 r. z wodociągu zaopatrującego odbiorców miejscowości Połomia Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny Bytomiu informuje, że nastąpiła częściowa poprawa jakości mikrobiologicznej wody. W badanych próbkach nie stwierdzono już obecności Enterokoków a wyłącznie obecność pojedynczych bakterii grupy coli.
W związku z powyższym woda w stanie obecnym jest warunkowo przydatna do spożycia, po uprzednim przegotowaniu. Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów i naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
Uwaga: Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Trwają dalsze prace mające na celu przywrócenie jakości wody zgodnej z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 07.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017r., poz.2294).
Zalecenie obowiązuje do czasu wydania kolejnego komunikatu.